Jak na dřevo

Pro 18, 2019
Lifestyle
0 0

Připadá vám byt příliš chladný a neútulný? Chybí vám tu něco přírodního, pocitově teplého? Tyto problémy s určitostí vyřeší dřevo. Nemusí to nutně znamenat dřevěné dveře, podlaha či rovnou strop. Stačí jen pár doplňků a kusů nábytku právě z tohoto materiálu a váš byt se ihned naplní příjemnou vůní přírody.

zdroj: media.novinky.cz

Použití

Dříve se dřevo používalo hlavně jako stavební materiál, protože skvěle udržuje teplo, a jako topivo. Dnes ho v moderně zařízených bytech vídáme jen zřídkakdy. Kov, sklo a textilie převažují. Pokud ale chceme do interiéru vnést něco citlivějšího, dřevo je tou pravou volbou.

zdroj: 1gr.cz

Svými barevnými variacemi a možnostmi zpracování se dřevo hodí téměř ke všem bytovým stylům. Skvělý dojem budí tmavé dřevo v kontrastu s bílým pozadím a například leštěné dřevo pozvedává úroveň místnosti. Málo opracovaný nábytek je vhodný k rustikálnímu stylu a světlejší odstíny se často používají v severských stylech.

Čeho je moc, toho je příliš

Dřevem by se určitě v interiérech nemělo plýtvat. Pokud to s ním hodně přeženeme, může vzniknout byt podobný spíše horské chatě než útulnému bydlení, jaké jsme si vysnili. Pravidlem zůstává nepoužívat více jak tři druhy dřeva. V zásadě by měla být okna stejného odstínu jako podlaha. Pozor také na tmavé dřevo, které opticky zmenšuje a snižuje místnost.

zdroj: stylainterier.cz

Kde všude se dá dřeva využít

Nejčastější je dřevěný nábytek a podlahy. Dalšími možnostmi jsou také rámy oken, garnýže, stropy nebo dřevěné doplňky v podobě dřevěných sošek a misek. Velmi účinně se dá zkombinovat s jinými materiály, jako je třeba kov, sklo či dokonce plast. Zajímavě může též působit jeden výrazný dřevěný prvek v místnosti, který zaujme každého.

zdroj: static.homepix.cz

Pozor na vlhkost

Dřevo je sice materiál o mnoho výhodách, ale musíme si dávat pozor na klima v místnosti – jedná se totiž o hydroskopický materiál. To znamená, že mění svůj objem v závislosti na vlhkosti vzduchu. S velkými rozdíly vlhkosti může dřevo i měnit své rozměry, což je v případě stropů a podlah velkým problémem. Proto je lepší na stropní obklad volit opravdu suché dřevo a raději si pořídit vlhkoměr.