Čas dovolených je tady, vykradači bytů mají žně

Čvc 30, 2020
Lifestyle
1 0

Zloději jsou nejaktivnější během léta, kdy si lidé dopřávají zaslouženou dovolenou. V uplynulé dekádě sice počet případů průběžně klesal, ale v posledních dvou letech lokálně naopak roste. Se statistikou zamíchal především gang zlodějů, který řádí ve středních Čechách. Měsíční průměr 400 případů vzrostl ke konci loňského roku o více než pětinu a policie předpokládá, že se situace v budoucnu ještě o něco zhorší.

Zloději „neřeší“ a vykrádají všechny typy nemovitostí

Měli by být na pozoru majitelé rodinných domů, nebo jsou ve větším ohrožení lidé, kteří bydlí v bytech? V zásadě je to jedno, zloději se nezastaví před ničím. Těm zkušenějším stačí k vykradení nemovitosti pár minut a policie dokonce eviduje případy vykradení v době, kdy oběť vynášela smetí.

Odborníci proto doporučují neschovávat klíče na „osvědčená“ místa v bezprostřední blízkosti vchodových dveří – pod rohožku či do květináčů. A zcela jistě se vyplatí investovat do adekvátního zabezpečení. Nejdůležitějším bezpečnostním prvkem jsou certifikované bezpečnostní dveře min. III. bezpečnostní třídy (vložka a kování musí být ve stejné bezp. třídě).

Než vyrazíte na dovolenou…

Ačkoliv neexistuje stoprocentní prevence, do značné míry můžete vloupání zabránit tím, že:

  • o svém odjezdu řeknete pouze nejbližším osobám, ke kterým chováte důvěru,
  • domácnost řádně zabezpečíte (dveře, zámky a případně další bezpečnostní prvky, jako jsou mříže na okna, elektronické zabezpečení apod.),
  • přerušíte dodávku pošty nebo se s někým domluvíte, aby vám ji přebíral (plná schránka značí delší nepřítomnost).

Zároveň je vhodné uzavřít majetkové pojištění. Mějte na paměti, že mnohé pojišťovny v rámci plnění přihlíží k úrovni zabezpečení – nedostatečně zabezpečená domácnost může být důvodem pro zkrácení pojistného plnění.A kolik vás bude komplexní ochrana stát? Pojištění bytu a domácnosti není drahá záležitost, přesnou částku vám prozradí kalkulačka pojištění majetku.