Pořizujete si na rodinný dům fotovoltaiku? Nezapomeňte ji pojistit

Bře 1, 2023
Ekonomika
0 0

Fotovoltaiky jsou na vzestupu. Stále více lidí si chce elektřinu vyrábět samostatně – a při procházkách ve větších i menších obcích je to vidět. Domů, které na střeše mají nainstalované solární panely, je opravdu hodně. Spousta rodin ale zapomíná na pojištění. Pokud chcete být skutečně dobře chránění, po pořízení fotovoltaiky se nevyhnete aktualizaci smlouvy.

Jakmile si na střechu necháte nainstalovat několik panelů, celková cena vašeho domu totiž výrazně vzroste. Tím pádem stoupnou i náklady na jeho opětovné pořízení. A nejde jen o pár desítek tisíc, hodnota domu se může zvýšit až o několik milionů.

Pro odhad ceny využijte kalkulačku

Pokud si nejste jistí, jakou hodnotu vaše nemovitost má, nechte si ji zdarma odhadnout v kalkulačce ceny nemovitosti od FinGO. Stačí zadat základní údaje a během několika minut znáte výsledek. Systém ho vypočítá podle dat z katastru nemovitostí a inzerátů ve vašem okolí. Výsledek na závěr ještě zkontrolují odborníci, takže se na přesnost odhadu můžete spolehnout.

Jak na pojištění fotovoltaiky

Každá pojišťovna nastavuje smlouvy trochu jinak. Někde vám fotovoltaiku automaticky započítají do celkové ceny nemovitosti. Jinde ji ale budete muset nahlásit. Najděte doma pro jistotu svou smlouvu a podívejte se na pojistné podmínky.

Důležité je ale i to, jakým způsobem a na jakých budovách máte solární panely nainstalované. Je rozdíl, jestli jsou všechny umístěné na hlavní budově, na vedlejších stavbách, nebo jsou dokonce rozložené na několika budovách zároveň. Kromě panelů solární elektrárnu tvoří také střídač s baterií. Nezapomeňte je proto do pojistné smlouvy také započítat.

Jak aktualizovat pojistnou smlouvu

Zkontrolujte, na jaké částky máte pojištěné hlavní i vedlejší budovy. Ty je potřeba upravit, abyste se vyhnuli takzvanému podpojištění. Zaměřte se ale také na rizika, která smlouva zahrnuje. S fotovoltaikou se často pojí škody způsobené přepětím nebo podpětím, technickou poruchou nebo působením živlů.

Pokud se v oblasti nemovitostí nebo pojišťovnictví sami nepohybujete, poraďte se vždy raději s odborníkem. Nezávislý finanční poradce z FinGO s vámi smlouvu projde a upozorní vás, když najde nějaké nesrovnalosti. Pomůže vám také smlouvu aktualizovat, případně sjednat úplně novou.