Důležité desatero, podle něhož si vyberete vhodnou realitní kancelář

Zář 5, 2023
Pro RK
0 0

Hledáte vhodnou realitku, protože se chystáte prodat byt a přestěhovat se i s rodinou do jiného města? Na úvod je třeba podotknout, že trh je velmi široký a najdete na něm různorodé subjekty. Výběr je jen na vás, máte v tomto směru naprostou svobodu. Které otázky byste si měli položit, než najdete vhodnou společnost? Jde o věc, kterou si musíte dobře promyslet. Spolehlivý partner je totiž v otázkách bydlení a financí klíčovým tématem. Pojďme si proto dát k dobru desítku rad, které se vám mohou už brzy hodit.

Poctivá realitka nemá co skrývat

Jako první by vás měla zajímat internetová prezentace realitky. Webové stránky, na kterých pracoval zkušený grafik, poznáte už na první pohled. Budí dobrý dojem, snadno se na nich zorientujete a ověříte si základní informace. Velmi kvalitní fotografická dokumentace, detailní popisy k inzerátům a snadné vyhledávání v nabídkách, to jsou věci, které hodně napoví. Najdete tu také kontaktní informace, tedy email, telefon nebo adresu sídla RK. A samozřejmostí by měla být FAQ sekce, kde najdete odpověď na mnoho důležitých otázek.

Reference si lze snadno ověřit

Jak hodnotí realitní kancelář předešlí klienti? Mají dobré zkušenosti a neváhají se s nimi pochlubit na oficiálním webu, sociálních sítích nebo dalších komunikačních kanálech? Ptejte se také svých přátel a známých, pečlivě si ověřte všechny reference, které dostanete. Pokud makléř žádné hodnocení nemá, je to hodně podezřelé. Každý profesionál se rád pochlubí svými úspěchy. V lepším případě byste tak vsadili jen na nováčka v oboru. V tom horším na někoho, koho zatím žádný klient nechválil. Má to jistě svůj důvod.

Jak dlouho je realitní kancelář na trhu?

Zkušenosti jsou na prvním místě. Realitní kancelář by vám měla odpovědět, jak dlouho působí na trhu a kolik toho má za sebou makléř, se kterým byste spolupracovali. Kolik nemovitostí ročně prodají? A jaké mají za sebou výsledky v poslední době? Dokáží uspět i v případě, že trh je zamrzlý a na prohlídky chodí méně zájemců? Velký počet nabízených bytů o ničem nerozhoduje. Důležité je, jak rychle z oficiální nabídky zmizí, tedy jinak řečeno, kdy se úspěšně prodají konkrétnímu zájemci.

Rozhodnout může i specializace

Některá RK se orientuje spíše na rodinné domy, jiná zase víc preferuje komerční typy nemovitostí. Pokud tedy nějakou realitku zvažujete, ověřte si, na co se specializuje. Možná zjistíte, že garsonky v aktuální nabídce prakticky chybějí, zato rekreačních objektů je tu hned desítka. Makléř se totiž specializuje hlavně na chaty.

Prověřte si také makléře

Rozhodnete se pro známou značku realitní kanceláře a nebudete řešit nic dalšího? Ne, to není dobrý postup. Zajímá vás totiž hlavně konkrétní makléř, jeho vizitka a osobní úspěchy. I pod velmi úspěšnou značkou s dobrou reputací může pracovat člověk, jehož kvality nejsou příliš valné. Ptejte se proto na jeho osobní reference.

Vlastní blog realitní kanceláře je výhodou

Tipy a rady klientům, vysvětlení nejdůležitějších pojmů, jednoduše spoustu užitečných článků na jednom místě. Pokud má realitní kancelář na webovkách svůj blog, který je pravidelně aktualizovaný, znamená to, že se o svět nemovitostí živě zajímá. A když jsou příspěvky hodnotné, mohou vám v lecčems pomoci. Tohle také budí důvěru, že?

Ověřte si podmínky spolupráce

S provizí samozřejmě musíte počítat, je to odměna za práci realitní kanceláře. Žádný OSVČ rozhodně nemůže pracovat zadarmo. Co všechno je ale zahrnuto do služeb, které vám RK nabízí? Nabídka, co je na první pohled levnější, se může ve finále hodně prodražit. Každý úkon totiž budete platit zvlášť a některé služby vůbec nebudou v provizi zahrnuté. Příliš nízká provize v porovnání s konkurencí může značit leccos, vždy se zeptejte!

A co úschova kupní ceny?

Jakým způsobem probíhá úschova kupní ceny? Pokud vám bude navrhnut účet realitky s tím, že ušetříte, měli byste zbystřit. Dnešní standard je spolupráce s advokátem nebo notářem, na přání klientů případně i bankovní úschova. Navíc se od roku 2020 nabízí úschova kupní ceny u realitní kanceláře jen tehdy, když to písemně potvrdí sám klient. A pravdou je, že takových zájemců moc nebude.

Jak bude realitní kancelář prezentovat nabídku?

Prohlédněte si práci makléře, kterého se chystáte oslovit. Jakým způsobem zpracovává inzeráty? Jsou doprovázené kvalitními fotografiemi? Umožňuje vybraná realitní kancelář i tzv. videoprohlídky, které zájemcům hodně napoví? Fotky z mobilu, hrubé chyby v inzerci a další nápadné problémy zaručeně odradí od další spolupráce.

Přečtěte si pečlivě každou smlouvu

Smlouva by měla být naprosto jednoznačná. Zprostředkovatelská smlouva s realitní kanceláří je dokument, který vás může provázet i několik měsíců. Nikdo totiž neslibuje, že se nemovitost prodá už zítra. Je uvedeno i tzv. automatické prodloužení smlouvy? Tlačí vás realitní makléř k souhlasu s něčím, co se vám příliš nelíbí? Potom zbystřete a raději se rozhlédněte i mezi další nabídky. Realitek je totiž na trhu opravdu hodně.