Tepelná čerpadla pomáhají snížit energetickou závislost firmám i domácnostem

Zář 29, 2021
Ušetřete s námi
0 0

V posledních měsících je evidentní, že dochází k prudkému zdražování cen energií, což už začíná pociťovat prakticky každá domácnost, o firmách a průmyslových podnicích, kde je spotřeba elektřiny ještě mnohem větší, nemluvě. Proto je stále důležitější hledat alternativní způsoby a možnosti, jak snížit energetickou závislost na centrálních dodávkách. Výrazným pomocníkem se stávají například tepelná čerpadla.

Jaké existují varianty tepelných čerpadel pro průmysl a rodinné domy?

V případě, že si majitelé nemovitostí nechají nainstalovat vhodná a dostatečně výkonná tepelná čerpadla pro rodinné domy, případně pak tepelná čerpadla pro průmysl, může dojít k výraznému snížení spotřeby elektřiny, což se samozřejmě pozitivně projeví na rodinných či firemních nákladech.

Tepelná čerpadla jsou zajímavá tím, že získávají energii z plně obnovitelných zdrojů. V závislosti na tom, o jaké konkrétní zdroje jde, se rozlišují 3 základní druhy. Prvním je tepelné čerpadlo vzduch-voda, což je dnes asi nejběžnější a cenově nejvýhodnější varianta hlavně pro domácnosti. Dále je možné si nechat nainstalovat ještě tepelné čerpadlo země-voda, kde je hlavním zdrojem využitelné energie půda. Třetí typ pak představuje tepelné čerpadlo voda-voda.

Tepelné čerpadlo se do budoucna náramně vyplatí

S pomocí tepelného čerpadla můžete velmi levně ohřívat užitkovou vodu v domácnosti, zařízení lze rovněž napojit na systém podlahového vytápění apod. Počáteční náklady sice nejsou ani pro běžné rodinné domy nijak malé, lze však využít různé dotační programy. Návratnost investice je ale poměrně rychlá, takže za pár let budete jen kvitovat, že jste si tepelné čerpadlo pořídili. A vzhledem k tomu, jaký se očekává vývoj cen energií, koupě tepelného čerpadla stojí za vážné rozmyšlení. Pro nákup a instalaci se můžete obrátit třeba na renomovanou společnost MasterTherm, jež dodává výkonná tepelná čerpadla pro domácnosti i průmyslové podniky.