Nečekejte s vybavením nového bytu. Jak si užívat pohodlí co nejdříve?

Led 26, 2023
Ušetřete s námi
0 0

Konečně jste se přestěhovali do vysněného domu nebo bytu. Všechny úspory ale padly na koupi nemovitosti a novému prostoru tak vévodí starý nábytek po babičce. Takový scénář se dnes objevuje velmi často a spousta z nás první roky bydlí v provizorně vybavené domácnosti. Přitom to tak být nemusí – řešením je půjčka na bydlení.

Úspory, nebo půjčka na bydlení?

Můžete samozřejmě postupně šetřit na nový nábytek a spotřebiče. Nebo si sjednat výhodnou půjčku na bydlení, užívat si moderní vybavení hned a postupně ho splácet. Částka, kterou měsíčně vynaložíte, bude u obou variant nejspíš podobná.

Pokud stále váháte, spočítejte si výši půjčky i splátek v online hypoteční kalkulačce FinGO. Je to zdarma, nezávazné a výsledky máte okamžitě. Pak se budete moct lépe rozhodnout, jaká cesta je pro vás lepší.


Účelový, nebo spotřebitelský úvěr?

Pokud víte, že z půjčky budete financovat nový nábytek nebo spotřebiče, sáhněte raději po účelovém úvěru na bydlení. Na rozdíl od toho spotřebitelského sice musíte prokázat, že peníze od banky opravdu pokryly nákup vybavení do domácnosti, ale ve všech ohledech je jinak lepší variantou. Jako důkaz bance navíc stačí třeba faktury nebo fotografie.

Výhody účelového úvěru na bydlení:

  • Mívá nižší úrokovou sazbu než spotřebitelský úvěr.
  • Splátky si můžete rozložit do delšího časového horizontu – až na 22 nebo 30 let.
  • Pokud si půjčíte částku do 1 nebo 1,5 milionu Kč, nemusíte zpravidla ručit nemovitostí.

Americká hypotéka, nebo spotřebitelský úvěr?

Pokud se nechcete omezovat v tom, na co peníze použijete, nebo potřebujete částku v řádu několika milionů, popřemýšlejte o takzvané americké hypotéce. I když za ni budete muset ručit nemovitostí, bývá stále výhodnější než klasický spotřebitelský úvěr.

Výhody americké hypotéky na cokoli:

  • Nemusíte ji využít jen na bydlení. Pořídíte si za ni klidně auto.
  • Nikomu nedokládáte, co jste si za peníze od banky koupili.
  • Splátky si bez problémů rozložíte na delší dobu.
  • Zpravidla dostanete lepší podmínky než u spotřebitelského úvěru.

Nákup na splátky nemusí být výhodný

Spousta obchodů s nábytkem, elektronikou i dalším vybavením do domácnosti vám dnes nabídne nákup na splátky. Pokud to zvažujete, dejte si pozor na podmínky takového procesu. Obchody často tuto půjčku vyřizují přes třetí stranu – buď banku, nebo nebankovní instituci. To pak logicky zvyšuje cenu, kterou nakonec zaplatíte.

Výhodnější podmínky většinou dostanete přímo u své banky nebo spořitelny – odpadne tím totiž jeden mezikrok. I tak se ale vždy zajímejte nejen o výši úroku, ale hlavně o RPSN. To je zkratka pro roční procentní sazbu nákladů – zahrnuje tedy jak úrok, tak veškeré další poplatky. Jen podle RPSN poznáte, kolik za půjčku celkem zaplatíte.

Nechte si poradit od odborníků

Pokud přemýšlíte o jakékoli půjčce, nepouštějte se do jednání s bankou na vlastní pěst. Nejdříve se poraďte s hypotečními specialisty FinGO, kteří se v oboru pohybují a dokážou vám najít tu nejvýhodnější variantu. Rádi vám zdarma pomůžou, abyste se v novém domově brzy cítili co nejpříjemněji.