Na jaké aspekty byste při výběru nové plechové střechy neměli zapomínat?

Zář 9, 2020
Ušetřete s námi
0 0

Plechová střešní krytina se stává rok od roku oblíbenějším řešením při rekonstrukci nebo stavbě nové střechy. Je tomu tak především z důvodu její nízké váhy, lehké manipulace s ní a nenáročné údržby. V České republice střešní plechy najdeme přibližně na každé druhé nemovitosti. Ne každá plechová střecha se však hodí pro každou nemovitost.

Pokud zrovna procházíte rozhodovacím procesem při výběru nové střešní krytiny pro váš dům nebo jiný objekt, měli byste zvážit několik okolností, které mohou později ovlivnit životnost instalované střechy a její spolehlivost.

Plechová střecha

Zamyslete se nad umístěním

Pokud je plech opatřený dostatečnou povrchovou úpravou, jedná se o spolehlivý materiál, který může střechu vaší nemovitosti chránit po několik desítek let. Plechová střecha je určena do drsného prostředí, proto se nemusíte obávat poškození za nepříznivých klimatických podmínek.

Střešní plechy však mají různou odolnost proti korozi. Z toho důvodu se vždy zajímejte o třídu korozní agresivity, do které konkrétní střešní krytina patří. Je značena písmeny C1 až C5.

Vyberte si vhodnou povrchovou úpravu

Dříve byly plechové střechy opatřeny pouze pozinkováním, které však poměrně brzy ztratí schopnost dokonalé izolace ocelového jádra plechové střešní krytiny od vody a vlhkosti. Z toho důvodu se dnes jako ochrana plechu používají nejčastěji polyestery a polyuretany, které svoji úlohu plní mnohem lépe než pozinkování.

Ne každé střešní plechy jsou však opatřeny stejnou vrstvou této vnější ochrany. Povrchová úprava se liší podle konkrétního výrobce. Chtějte proto po prodejci, aby vám sdělil, jaká povrchová úprava byla na poptávané plechové střešní krytině provedena.

Montáž svěřte odborníkům

I když se možná považujete za domácího kutila, který všechno zvládne sám, instalaci nového střešního systému byste měli svěřit profesionálům. Správně namontovaná a ukotvená střecha totiž vydrží mnohem větší nepřízeň počasí a vnějších vlivů. Od pracovníků, kteří by měli montáž plechové střechy provést, vždy vyžadujte certifikát o proškolení na montáž plechových střech.

Nezapomeňte ani na střešní příslušenství

Přímo s plechovou střechou byste měli ideálně od stejného výrobce objednat i potřebné střešní příslušenství jako jsou okapy nebo klempířské doplňky. Získáte tak ucelený vzhled celého střešního systému.

Podívejte se, na co se vztahuje záruka

Je důležité upozornit, že záruka neznamená životnost střechy. Zatímco životností se rozumí doba, po kterou by střešní krytina měla plnohodnotně plnit svou funkci, záruka značí období, ve kterém můžete v případě výskytu problémů požadovat odpovídající nápravu.

Výrobci poskytují u střešních krytin záruku na její různé aspekty. Nejčastěji se jedná o záruku na materiál, oddělení vrstev nebo technickou záruku. Vždy se proto důkladně zajímejte o to, jaké záruky se vztahují na vámi vybranou střešní krytinu a čeho se v případě problémů můžete dožadovat.

Plechová střecha je v mnoha ohledech lepší volbou oproti klasickým páleným taškám. Je však nutné při jejím výběru důkladně zvážit všechny na ní požadované vlastnosti.