Co si pořídit, abyste ušetřili na energiích?

Říj 4, 2022
Ušetřete s námi
0 0

Zřejmě vám běží hlavou, že jsme šílení. Každý se snaží šetřit, aby měl na zaplacení elektřiny a plynu, my vám chceme radit utrácet. Tohle utrácení, na nějž se zaměříme, ovšem má z dlouhodobého hlediska smysl, protože vám přinese úspory.

Vysoké ceny energií nás nutí přemýšlet nad tím, jak energie využíváme a zda jimi příliš neplýtváme. Dost možná nás také přimějí k tomu, abychom modernizovali vybavení našeho domova směrem k úspornějšímu nebo hledali další možnosti jak čerpat energii například ze sluníčka. S vlastní elektřinou totiž můžete ušetřit až 60 % výdajů za energie.

Základem jsou úsporná svítidla

Věděli jste, že světelné zdroje se na spotřebě elektřiny podílí až ze 40 %? Pořiďte si proto úsporná LED svítidla. Svícení pomocí LED technologií je nejúspornější formou svícení a LED žárovky už jsou dnes cenově velmi dostupné. Úspora oproti běžným žárovkám dosahuje až 80-90 % a u většiny produktů je návratnost maximálně do 1 roku. Tam, kde svítíte hodně, investujte do těch nejúspornějších světelných zdrojů.

Fotovoltaika je velkou investicí i úsporou

Fotovoltaika je v poslední době více poptávaná než kdy dříve. Lidé přemýšlí, jak ušetřit a jednou z cest je samozřejmě stát se aspoň částečně soběstačným ve výrobě elektřiny. Nebudete tak zcela závislí na dodávkách elektřiny ze sítě a hřát vás může i pocit, že jste ohleduplní k životnímu prostředí. Fotovoltaické panely jsou dnes daleko cenově dostupnější než například před pěti lety, nicméně i s dotacemi se stále jedná o značnou investici. Většina firem však má v této době nasmlouvané zakázky na měsíce dopředu. Jste-li však zručný, oborově vzdělaný kutil a máte k dispozici kvalifikovaného elektrikáře, můžete realizovat fotovoltaiku i svépomocí. V nabídkách nalezete nejen fotovoltaické panely, ale i konstrukce a upevňování, hotové DC rozvaděče, nabíjecí stanice, měřiče, baterie, ale i vhodné nářadí.

Úsporné spotřebiče oceníte

Velkou měrou se na spotřebě podílí také nezbytné domácí spotřebiče. Zejména ty, jež běží neustále (lednička, mrazák apod.) se vyplatí nahradit úspornými variantami. Rozdíl ve spotřebě elektřiny může být opravdu enormní, jestliže doma máte dvacet let starý spotřebič, nebo spotřebič, který nenabízí úsporný program mytí či praní. Vyberte si nový spotřebič a vyměňte ho za ten starý, uvidíte, že na příštím vyúčtování dojde ke snížení spotřeby energií.