5 tipů, jak zvýšit hodnotu vašeho bytu. Pro vás i případné zájemce o koupi či pronájem

Úno 27, 2023
Ušetřete s námi
0 0

Chystáte se prodávat nebo pronajímat byt? Pak na něm určitě chcete vydělat co nejvíce peněz a kladete si otázku, jak na to. Máme pro vás 5 tipů, které přispějí k vyššímu zhodnocení vaší nemovitosti na realitním trhu.

Na cenu bytu, za kterou budou zájemci ochotni o jeho koupi či pronájmu aspoň přemýšlet, má vliv celá řada aspektů. Některé z nich neovlivníte – třeba lokalitu, poschodí, občanskou vybavenost, jednoduchost či složitost parkování nebo nepříjemné sousedy. Další ale máte ve svých rukou, a pokud chcete za svůj byt získat co největší obnos, zbystřete.

Na druhou stranu je ale potřeba předem na rovinu uvést, že je potřeba si dopředu velmi pečlivě spočítat, jestli se vám veškeré vynaložené peníze, ale i váš investovaný čas opravdu vrátí. Zejména u prodeje nemovitosti totiž dost často platí, že rekonstrukci si noví majitelé chtějí udělat už k obrazu svému.  Proto je dobré provést úpravy k lepšímu v základním (a dobrém) standardu, ale nikoli investovat do detailů, vychytávek a nejmodernějších trendů.

Vyměňte okna a dveře

Pokud máte dosud v bytě nějakým nedopatřením stará dřevěná netěsnící okna a v domě, kde se byt nachází, to je jen trochu průchozí s povolením a dalšími formalitami, pak stojí za to popřemýšlet o jejich výměně za moderní plastová, která budou mnohem lépe izolovat a udržovat teplo uvnitř bytu. Tato investice nikdy nebude zbytečná. Ať už prodáváte, pronajímáte, nebo v bytě budete sami bydlet.

To samé se týká i dveří – máte-li dveře zcela původní anebo třeba i z počátku 90. let a od prahu nebo futer je dělí nějaké to prázdné místo, není na místě ptát se, jestli se do výměny pustit, ale kdy a jak by k ní mělo dojít.

Proč je to tak důležité? Netěsnostmi u oken a dveří může unikat až 50 % tepla, což je obzvlášť v dnešní době alarmující údaj. A nové dveře navíc zvýší i zabezpečení vašeho bytu.

Některé banky nabízejí výhodnější půjčku na lepší bydlení. Například Hello bank! má v nabídce EKO půjčku se zvýhodněným garantovaným úrokem. Její bankéři vám také rádi pomůžou se sjednáním případné státní dotace, díky které můžete třeba právě na výměně oken výrazně ušetřit. Dotace se ale vyplácí až zpětně. Pokud tedy nemáte naspořeno, řešením je půjčka a její mimořádná splátka hned poté, co dotace dorazí.

Vyzděte jádro a zrekonstruujte koupelnu

Pamatujete si na nevzhledná paneláková jádra polepená tapetami, ve kterých jste si nejspíš připadali jako v kabině ponorky? Případní zájemci o váš byt na to vzpomínat nechtějí. Jeho cenu proto zvýší rekonstrukce koupelny a WC, ovšem i s vyzděním jádra, aby řešení nebylo polovičaté.

Výměna oken (starších 25 let) dává smysl, ať už přemýšlíte o tom, že bydlení pronajmete, ale i v okamžiku, kdy v bytě sami bydlíte.

Pozor ale, nejde tu jen o designové úpravy, jako je osazení stěn dlaždičkami s moderním vzorem nebo vana v neočekávaném tvaru. Cílem všeho, co děláte, musí být zlepšení funkčnosti prostoru.

Pokud vaše koupelna, kterou jste rekonstruovali před patnácti lety, vyhovuje běžnému používání, nic na ní měnit nemusíte. Do ceny bytu by se to nejspíš moc nepromítlo. A pokud už do toho přeci jen půjdete, je dobré mít na paměti, že to, co se líbí vám, nemusí padnout do oka ostatním. Je tedy dobré držet se jednodušších řešení a příjemných barev, než se pouštět do experimentů s nejnovějšími trendy.

Dejte si záležet na kuchyni

Podobně je na tom i kuchyně, která si, stejně jako koupelna, obvykle žádá větší úpravy, aby byla co nejpraktičtější a její užívání bylo pohodlné. Hodí se osadit ji moderní kuchyňskou linkou, která perfektně zkopíruje potřeby domácnosti (do velké kuchyně můžete bez obav pořídit linku do tvaru L, případně ostrůvek, do malé kuchyně bude lepší koupit jednoduchou linku, která nezabere víc místa, než je potřeba). A také podobně jako v případě koupelny, i u kuchyně platí, že co člověk, to jiný názor a vkus.

Pokud se tedy do rekonstrukce pustíte, volte řešení v dobrém standardu a kvalitě, ovšem nic monstrózního. Nevyplatí se investovat ani do příliš drahých nových spotřebičů, to zpravidla zájemci o byt neocení, protože si je raději vyberou sami přesně podle svých potřeb – prostor pro ně ale určitě připravte a přizpůsobte!

Otevřete dveře smart technologiím

Důležitá je pro mnohé z nás v dnešní době možnost zařídit si chytrou domácnost, ve které se bude díky smart technologiím osazenstvu bydlet jedna báseň. K tomu může přispět například osvětlení s možností ovládání přes aplikaci, stejně tak můžete přistoupit ke stínění nebo bezpečnosti (třeba zprávu o tom, že chytrý systém detekoval kouř nebo vyšší teplotu, můžete klidně dostat až na svůj telefon). Občas takové vychytávky nejsou až tak drahé, ale cenu vašeho bytu přitom dokážou zvednout klidně o 20 %!

Zrevidujte, případně vyměňte elektrické rozvody

Abyste mohli začít přemýšlet o předchozím bodu, tedy o přípravě bytu pro smart domácnost, je potřeba podívat se na stav elektrických rozvodů a zjistit, jestli budou stačit, nebo bude nutné je upravit, případně kompletně vyměnit.

Důvodů k výměně nebo rekonstrukci elektřiny v bytě je více – v prvé řadě jde o bezpečnost, potom mluvíme i o aktuálním využití, které bývá intenzivnější než před desítkami let, když byla elektřina v bytě budována poprvé nebo už rekonstruována.

Jde přitom nejen o to, aby elektrické rozvody „utáhly“ všechny spotřebiče v domácnosti, ale také abychom mohli používat více elektrospotřebičů naráz, aniž bychom si tím zadělali na problém.

Ceny výměny elektrických rozvodů se samozřejmě liší podle velikosti bytu a toho, koho s pracemi oslovíte. Obecně se dá uvažovat o zhruba 35 000 Kč v bytě o velikosti 2+1, v bytě o velikosti 3+1 to pak může být asi o 10 000 Kč více. K tomu pak musíme připočíst ještě drobné stavební práce a novou výmalbu. Zároveň tím ovšem kupujícímu ušetříte práci se zařizováním a nervy se sháněním dočasného bydlení, za což si můžete nějakou tu částku přihodit a ve výsledku na tom vydělat.