Vytvořte si na balkoně oázu klidu nebo vlastní zahrádku

Čvn 4, 2019
Lifestyle
0 0

Bydlíte v panelovém domě a zoufáte si po zahrádce nebo svém vlastním místečku v přírodě? Již nemusíte. Jarní sezóna vrcholí, ale ještě je stále čas zvelebit si balkon nebo lodžii ve svůj vlastní vysněný kousek přírody.

Mnoho lidí nemá to štěstí, že vlastní svou zahrádku nebo chatu, kde mohou relaxovat a užívat si přírody. Není ale nutné házet flintu do žita. Nemusíte zoufat, ani když balkon nemáte, bohatě stačí parapet. V dnešním článku se podíváme na zoubek rostlinkám, které můžete pěstovat právě na balkoně nebo parapetu. Může jít o bylinky, které využijete v kuchyni, nebo kvetoucí okrasné květiny, které svou vůní a barvami pohladí vaši duši.

Pěstování bylinek je jednodušší než si myslíte

Pokud jde o bylinky, většina z nich není náročných na pěstování.  Na balkoně proto můžete v truhlících či květináčích pěstovat například rozmarýn, tymián, bazalku. Oblíbenými bylinkami jsou dále máta a meduňka, které se pěstují skoro samy. Jediné, co musíte udělat, je vysadit semínka, které jsou běžně k dostání i ve velkých obchodních řetězcích, a pak už jen pravidelně zalévat. V létě, když vládnou největší vedra, není od věci zalít svou bylinkovou zahrádku klidně 2krát denně, ráno a večer. Protože obecně květinkám nedělá dobře zalévat je přes den, kdy je největší horko.

Další vhodnou rostlinkou k pěstování v květináčích je měsíček lékařský. Nejen, že nádherně kvete a přiláká na vaši minizahrádku včely, ale můžete jej využít, i když to náhodou přeženete s opalováním a spálíte se. Měsíček pak ve formě odvaru skvěle podpoří hojení popálené kůže a dodá vám okamžitou úlevu. Můžete si tedy pěstovat na parapetu či na balkoně svou vlastní malou lékárničku.

Okrasné květiny zkrášlí váš balkon

Z dalších kvetoucích okrasných květin stojí za zmínku i aksamitník neboli afrikán. Ty skvěle odpuzují dotěrný hmyz od komárů přes mouchy a další otravné hmyzí „potvory“, se kterými každý přes léto bojujeme. Proto je aksamitník vhodný právě na parapety, kde tvoří přirozenou bariéru proti hmyzím nepřátelům. A co víc… Krásně kvete a dobře vypadá.

Nezapomeňte na zeleninu

Ze zeleniny vhodné k pěstování v truhlících patří například rajčata. V obchodě seženete semínka rajčat balkonových, které nenarostou do velké výšky. Nezaberou tedy mnoho místa, a přesto plodí dostatečně na to, abyste si každý den mohli sklidit pár svých vlastních rajských jablíček. A zkuste tu chuť! V truhlíku můžete pěstovat i papriky. Ve velkém květináči pak můžete zasít okurky i dýně. Ty jsou ovšem náročnější na místo.

Ještě stojí za zmínku pěstování levandule, která krásně provoní blízké okolí a nepotřebuje žádnou zvláštní péči.

Už dávno nemusíte pěstovat přežité muškáty. Fantazii se meze nekladou a v zahradnictvích seženete plno okrasných i užitkových rostlinek.