Vintage styl

Lis 22, 2019
Lifestyle
0 0

Vintage styl vznikl smícháním dvou jiných stylů – moderního a retro stylu. Někdo si možná říká, jak je vůbec možné spojit různá časová období, ale právě tohle je u vintage stylu základem. Jeho součástí jsou hlavě staré věci, kterým můžeme vdechnout „nový život“, a věci ze současné doby. Tento styl není jen pro nostalgiky a staromilce, právě naopak!

zdroj: barabasca-made.blogspot.cz

Najděte si své období

Zkuste se zaměřit na nějaké historické období, které je vám nejbližší, a z něho čerpejte inspiraci. Přece jenom – míchat několik časových úseků dohromady přinese občas více škody než užitku. Dobré je také nevybírat jednotlivé prvky z různých interiérových stylů – třeba skandinávský styl s eklektickým.

zdroj: loombrand.com

Nábytek

V místnosti je obvykle více nábytku, avšak pouze pro jednu osobu. Nejčastější jsou oblé tvary vycházející spíše z tradičního venkovského stylu. Jedná se hlavně o křesla, která jsou vyrobená z masivnějšího dřeva a s rukojeťmi s ornamentálními vzory. Dalšími mohou být různé komody se zrcadly, ozdobné rámy či menší židličky.

Zub času

Do svého interiéru můžete vybrat prvky touto dobou jen inspirované, nebo rovnou prohledejte půdu a třeba najdete nějaké křeslo po babičce, které sem určitě skvěle zapadne. Už na vás dýchá ten klid a cítíte vůni starých knižních stránek? To je přesně to, co hledáme!

Materiál

Textil v tomto stylu hraje jednu z nejdůležitějších rolí. Ať už se jedná o malé barevné koberečky, látkové přehozy, deky, polštářky či prostírání, nebojte se experimentovat. Možností je tady spousta. Důležité je se vyhnout plastu, který můžete nahradit přírodními materiály, jako jsou dřevo nebo kůže.

Barvy

Místnost by na vás měla působit uklidňujícím dojmem, proto se zaměřte na klidnější barvy. Sem patří třeba neutrální odstíny nebo přírodní barvy, které dají prostoru potřebný šmrnc. Pokud se rozhodnete použít i jiné barvy, vhodné mohou být odstíny bronzové, cihlové…

zdroj: bydleni.ereality.cz