Rekonstrukce koupelny: Na co si dát pozor?

Úno 4, 2021
Lifestyle
0 0

Ve starších bytech panelových domů jsou mnohdy nevyhovující koupelny, které nutně potřebují renovovat. Pakliže se na rekonstrukci chystáte i vy, je dobré vědět, jaká úskalí na vás mohou čekat.

Vybírejte kvalitní a trvanlivé materiály

Základem dobře fungující koupelny, jež má vydržet řadu následujících let, jsou stěny, jejich obklady, dále pak také podlaha. Při kompletní rekonstrukci bude nejspíše nutné se zaměřit na výměnu starého umakartového jádra. Ideální volbou pro nové jádro je sádrokarton, který se poměrně snadno instaluje, je levný, bezpečný a odolný.

Na podlahu koupelny vždy raději položte dlaždice. Nejlepším řešením jsou ty, jež mají protiskluzovou úpravu, zamezují případnému uklouznutí, což v místnosti se zvýšenou vlhkostí lze předpokládat. Dlažba je praktická spíše větších rozměrů. Na stěnách pak aplikujte dlaždičky, a to alespoň do výšky 1 – 1,5 metru, zbylé části se vyplatí vymalovat odolnou barvou, jež je opět odolná vůči zvýšené vlhkosti.

Kout versus vana

Dominantním prvkem koupelny je samozřejmě prostor pro sprchování a mytí. Dříve častější vany dnes ustupují spíše do pozadí na úkor sprchových koutů. Ty jsou praktičtější, neboť zabírají méně místa, což je v bytech panelových domů zásadním faktorem. Pořízení sprchového koutu je rovněž levnější záležitostí, snadná je rovněž jeho instalace. Sprchové kouty je třeba v obchodě vybírat nejen dle rozměrů, ale také podle toho, do jakého rohu patří. Údaj vždy naleznete v popiscích přímo od výrobce. Sprchové kouty v malých koupelnách mívají obvykle čtvrtkruhový půdorys, alternativu představují čtvercové a obdélníkové modely. Nejmenší sprchové kouty a boxy lze pořídit už v rozměrech cca 80 × 80 cm.

Při rekonstrukci koupelny se vyplatí spolupracovat s profesionály. Přestavba svépomocí je nejen časově, ale také fyzicky a technicky poměrně náročná, takže by se do akce měli pouštět jen zdatní kutilové.