Provence styl do vašeho bytu

Říj 25, 2019
Lifestyle
1 0

Trendem posledních let je minimalistický, jednoduchý, neosobitý styl ve znamení volných prostorů, minima dekorací, tmavých barev, laminátových podlah ve spojení s kovem, betonem a sklem, bez téměř žádných doplňků. Takovýto prostor může působit neútulně a ošklivě.

Proto jsme se rozhodli představit Provence styl bydlení, který tvoří protipól minimalismu. Jedná se o útulný, domácký styl používající barvy, přírodní materiály, romantické a květinové vzory. Nebojte se dřevo nakombinovat s kovovými prvky, různými regály, stojany na víno, kovovou postelí apod. Dalším přírodním materiálem respektující Provence styl bydlení je proutí.

zdroj: http://ideas4design.net

K francouzskému regionu Provence patří neodmyslitelně slunce, olivy, víno, slunečnice a vonící levandule. Když k tomu přidáte estetické cítění místních obyvatel, získáte spontánní a romanticky působící styl, ve kterém převládají světlé barvy. Nábytek je laděn do světlých odstínů a má rustikální tvary. Velmi typické jsou pro tuto oblast motivy levandule, květů, oliv, a to především na keramice a porcelánu.

zdroj: http://www.smalldesignideas.com/

Pokud se rozhodnete pojmout Váš provensálský domov v poněkud modernějším duchu, samolepicí dekorací na stěnách rozhodně nic nezkazíte. Je libo nalepit slunečnice do obývacího pokoje, či tokající kohoutky do kuchyně? Samozřejmě, že do takto zařízených místností patří malované obrázky. Jak by se Vám zamlouval motiv levandulového pole? Jestliže Vás netrápí senná rýma, pořiďte si stylové keramické nádoby a zasaďte do nich nefalšovanou směs provensálských bylinek! Nasládlou bazalku, jemnou levanduli, zemitý tymián a šalvěj, aromatickou majoránku a mátu, lehce štiplavou saturejku a fenykl. Nejenže tato dekorace krásně vypadá, ale také provoní Váš domov opravdovým provensálským duchem! Pokud chcete, aby se Vašim rostlinkám dobře dařilo, nezapomeňte jim vytvořit domácí prostředí. Na dno nádoby položte několik větších střepů a na ně nasypte trochu písku. A hlavně je příliš často nezalévejte! Místo toho jim dopřejte co nejvíce sluníčka. V temném koutě nemají tyto rostlinky co pohledávat!