Neobvyklé umění dřevěných rámů

Úno 10, 2020
Lifestyle
0 0

Vypadá to jako rám. Ale proč je tam větev? Spíš se zdá, jako by se opracované dřevo vracelo do své původní podoby. Ale jak je tohle vůbec možné?

zdroj: eekee.com

Americký umělec Darryl Cox se zabývá vyráběním ‚rámů s kořeny‘ už od roku 2011. Tomuto umění se říká Fusion Frame. Jedná se o zajímavé spojení člověkem vytvořeného objektu s výtvorem přírody. Prolíná se zde přesná symetričnost lidských výtvorů s divokou nespoutaností energie stromů.

Jak takovýto neobvyklý rám vzniká?

Nejprve se musí najít vhodná větev určité velikosti, která se dá spojit s rámem. Poté přicházejí dlouhé hodiny opracovávání, malování různých historických dekorů, lepení a celkové tvarování větví i rámů. Chce to velkou míru trpělivosti, detailnosti a hlavně citu pro krásu a styl.

zdroj: eekee.com

Práce zabírá velkou spoustu času, proto je produkce omezena jen na přibližně 25 rámů ročně. Pro tyto rámy jsou použité dřeviny třeba z oregonských nebo kalifornských lesů. Jedná se většinou o větve z už starých mrtvých stromů, jejichž větve jsou pak zajímavěji zkroucené. Výběr vhodných větví trvá dlouho, jelikož musí přesně pasovat k rámu svými rozměry i odstínem dřeva (ta je občas kvůli pozlacování rámů přebarvována), aby se daly jednotlivé komponenty spojit. V jejich spojích se Darryl Cox snaží používat minimum lepících prostředků a pojiva.

zdroj: eekee.com

„Považuji za smysluplné věnovat čas potřebný ke sloučení uměle vytvořeného i přirozeného prvku do umělecké tvorby, která zachycuje představivost.“ (Darryl Cox)

Výběr rámu také nemusí být úplně jednoznačný. K výrobě se používají i rámy starší než sto padesát let, které za sebou už mají nějakou historii, tudíž cena tohoto umění stále stoupá. Doplňujícími komponenty může být třeba železo, kůže, mosaz nebo i sklo.

Koupit si ho můžete i vy!

Tento druh umění Fusion Frame si můžete zakoupit i vy na internetu, ale jeho cena se pohybuje ve hvězdných výšinách – od třiceti tisíc až do dvě stě tisíc korun českých. Pokud nemáte tolik peněz, nebuďte zklamáni! Své umění totiž Darryl Cox vystavuje i v muzeu – The Art Museum of Greater Lafayette a jeho obrazy sbírá Vickers Collection.

zdroj: eekee.com