Nábytek z palet

Led 22, 2020
Lifestyle
0 0

Pokud vás běžný nábytek už omrzel a máte chuť na nějaké to kutění, můžete vyzkoušet nábytek z palet. Je jednoduchý, účelný a mnohdy se do interiéru hodí více, než ta nejluxusnější pohovka či stolek. Jeho sestavení zvládnete určitě i vy!

zdroj: pubset.org

Kde získat palety?

U velkých firem nejspíše nepochodíte, ti k drobným kupujícím nejsou moc vstřícní, proto zkuste v okolí vyhledat výkupnu palet. Tam jistě můžete najít ucházející kousky, které využijete.

zdroj: steamshowerdealer.com

S výběrem ale pozor! Taková paleta by ještě před koupí měla splňovat určitá kritéria: měla by být pevná, mít rozměry, které si zvolíte, a hlavně potřebnou nosnost (tady musíte zohlednit, k čemu palety využijete). Druhou možností je samozřejmě palety koupit nové, ty pak už nemusíte dále upravovat (tzv. europalety).

Jak palety upravit?

Prvním krokem, jak z palet udělat nábytek, je poskládat je do tvaru, jež pro vás bude výsledný. Přečuhující kusy palet můžete rovnou uříznout nebo zkrátit. Pak je označte, abyste věděli, která paleta kam patří, a můžete se pustit do jednotlivé úpravy.

Zkontrolujte, jestli někde nejsou nezatlučené hřebíky, které by později mohly být problémem, a dejte se do broušení. Otupte ostré hrany a smirkovým papírem trochu vyhlaďte drsný povrch palety, aby nikde netrčely třísky.

Pokud chcete mít palety venku třeba na zahradě, je dobré je přetřít ochranným nátěrem proti vlhkosti a škůdcům. Ve výsledku je můžete natřít barvou, která se hodí do vašeho bytu, nebo je nechat tak, jak jsou. Na spodní stranu palet, jež se dotýkají podlahy, ještě umístíme filcové nálepky, které zaručí, že se nábytek nebude pohybovat po pokoji sem a tam.

zdroj: lifeasmama.com

A teď už je stačí jen stlouct dohromady!

Co si postavíme?

Z palet si při troše kreativity můžete postavit skoro cokoliv. Od pohovky přes stolečky, opěradla, knihovničky až k lehátkům či sedačkám. Velkou výhodou palet je místo nacházející se mezi nimi, jenž se dá využít k odkládání různých věcí nebo dek (hlavně u postelí). Na druhou stranu se v těchto prostorách usazuje nejvíce prachu a nečistot, proto je potřeba palety často vyklízet a luxovat pod nimi.

zdroj: recycledpalletideas.com

Na závěr je možno dát navrch matrace, deky či polštáře, aby nábytek nejenže dobře vypadal, ale byl i pohodlný. Vrcholem je přidat nějaká ta LED světýlka a nábytek je hotov!