Mobilní domy jsou řešením pro všechny, kteří nechtějí žít na jednou místě

Zář 5, 2023
Lifestyle
0 0

Nehodláte strávit celý produktivní věk v jednom městě. Rádi se stěhujete, podobně jako to dělají mnozí Američané? Právě u nich spatřil poprvé světlo světa fenomén, kterým dnes žije celý svět. Mobilní domy mají řadu výhod a neustále se vyvíjejí. Už nejsou jen karavanem nebo rekreačním objektem, ale dá se v nich žít i celoročně díky velmi kvalitnímu zateplení. Pokud si jednou koupíte dům, musíte se o něj starat, postupně provádět modernizaci a možná ho také připravovat, že bude sloužit v příští generaci vašim dětem. Životnost mobilních domů je ale v řádu desetiletí a tyto stavby nabízí i mnoho dalších výhod. Pojďme si je proto postupně představit. Přijde vám takový styl bydlení atraktivní?

Nižší cenové náklady na stavbu a údržbu

Pokud nemáte neomezený rozpočet, zamýšlíte se nad možnostmi, které dnešní nemovitostní trh nabízí. A je pravdou, že byty a domy jsou drahé. Chcete přestavět rekreační objekt na celoroční bydlení? Náklady s tím spojené se nemusí vůbec vyplatit. Modulové domy jsou o něčem jiném, protože jsou levnější než domy z cihel a malty nebo panelové byty. Stačí mít vhodný pozemek, můžete mít i altán, pergolu nebo malou zahradu. Budete pak žít příjemný život ve spojení s přírodou a zelení. Jde o nízkoenergetické řešení ve třídě B, což znamená ekonomické vytápění a s tím pevně spojenou úsporu rodinné peněženky. A když už jsme u těch peněz, financování hypotékou je samozřejmě alternativou, kterou lze zvážit. Pokud nemáte dostatek hotovosti, je to dokonce očekávatelné řešení.

Moderní design je tady samozřejmostí

Nejde jen o jeden model řešení bez možností výběru. Právě naopak, modulové domy mají řadu různých alternativ a můžete si je poskládat jako dřevěné kostky v dětských stavebnicích. Záleží totiž pouze na představě, kterou pak zkonzultujete s odborníky a zjistíte, jak by vaše plány vypadaly v reálu. Můžete mít doma dokonalý originál, na nějž pak budete hrdí. Rozhodně neplatí, že mobilní domy jsou méně atraktivní než klasické řadovky a rodinné domky nové generace. Naopak, jsou velmi moderní a je s nimi spojena pestrá paleta výhod. Které to jsou konkrétně?

  • Lehké stavební materiály aneb ocelový rám, dřevěný panel a podobně. Žádné cihly a malta.
  • Můžete je mít jako celoroční bydlení, ale nabízí se také jejich rekreační a víkendové využití.
  • Menší ekologický dopad. Pokud fandíte přírodě, určitě je to jeden z nejpádnějších argumentů.

Flexibilita je na prvním místě

Výhodou je, že se velmi snadno přestěhujete, protože některé modely si jednoduše zapřáhnete za auto, s jinými pomůže jeřáb a kamion. A s kamenným domem nepohnete ani o píď, to je přece naprosto samozřejmé, natož abyste s ním přejeli například hranice vašeho okresu. Můžete žít na venkově nebo na městské periferii, stačí mít vhodný pozemek a přizpůsobit si ho přesně podle svých původních představ. Modulový dům se snadno uklízí, není totiž tak velký, jako klasický patrový RD. Poskytuje ale moderní komfort se vším všudy, v čemž tkví jeho atraktivita i pro mladé rodiny, které chtějí bydlet v dosahu přírody, a přitom v místě, kde je současně dobrá občanská vybavenost. Díky kvalitní izolaci se nestanou překážkou ani zimní mrazy, ty totiž v interiéru stavby vůbec nepocítíte.

Rychlá výstavba ve výrobní hale

Modulový dům roste rychle, protože jej staví odborníci ve výrobních halách. Není třeba nakoupit cihly, maltu, pozvat si šikovné řemeslníky a zahájit stavbu svépomocí, která ve finále potrvá mnohem delší dobu. Stavba mobilních domů se může snadno přizpůsobit, nemusíte tedy zvolit jen některý z předložených modelů v rámci katalogu. Kolaudace? Ano, s tou se počítá, takže v domku můžete mít také trvalé bydliště. Jde o flexibilní bydlení, které jde ruku v ruce s moderními trendy. A rozhodně může být atraktivní nejen pro mladé, ale také pro seniory. A v prostředí, kde je hodně přírody a zeleně, se bude líbit také malým dětem, které zde mohou vyrůstat. Sečteno a podtrženo, výhod je celá řada, teď je stačí jen zvážit!