Minimalismus s interiéru je v módě

Kvě 2, 2020
Lifestyle
0 0

Minimalismus je oblíbeným stylem posledních let. Spousta lidí v něm hledá únik od svého, jinak tak hektického, života. Vyznačuje se totiž hlavně svou jednoduchostí a funkčností, nenajdete tu prakticky vůbec nic navíc. Lehce se uklízí, působí vzdušně a není tu moc dekorací. Někomu může vadit přílišná strohost, jenž může tento styl vyvolávat, ale to jen nasvědčuje tomu, že minimalismus není úplně pro každého.

zdroj: designville.cz

Jak na to?

Základem tohoto stylu je hlavně funkčnost. Zeptejte se tedy sami sebe, co všechno opravdu během dne potřebujete a zbytek uschovejte do úložných prostorů. Nachází se zde i méně nábytku a všechno by mělo v místnosti mít svůj význam. Musíme se tedy oprostit od všech zbytečných dekorací, což zahrnuje i různé výrazně vzorované či barevné vázy, záclony, přehozy a koberečky.

zdroj: nonagaya.com

Na druhou stranu je v tomto stylu kladen důraz na kvalitu materiálů a jejich účelnost. Proto se vybírá třeba litá nebo masívní dřevěná podlaha. Základem je dřevo, kov, sklo a kůže. Tyto materiály můžeme mezi sebou různě kombinovat, abychom docílili pravého minimalistického interiéru.

Čím se řídit?

Dekoračním tapetám se rovnou vyhněte obloukem! Stěny mohou být jednotvárné, ale dají se obložit dřevem nebo kamenným obkladem. Co se týče barev, nejvhodnější je bílá barva, která navozuje pocit čistoty a vzdušnosti. Dalšími variantami jsou jemnější barvy, jako je třeba béžová či šedá, jež společně s bílou vytváří dojem otevřenosti prostoru vašeho bytu.

Nábytek by měl být s jednoduchými liniemi, bez vzorů, a pokud možno jednobarevný. Rozmístěte ho do interiéru tak, aby dobře vynikl a bylo kolem něj dostatek místa. Velmi důležité je osvětlení místnosti, kterým se v minimalismu opravdu nešetří. Dobrou volbou mohou být bodová světla a různé lampičky a lustry, jež ale stále dodržují geometrické tvary a jsou většinou ze skla či kovu.

zdroj: i.pinimg.com

Nejvíce ale budete potřebovat úložné prostory, do kterých vložíte všechny věci, na které by po čase jen sedal prach. K tomuto jsou dnes zařízeny spousty chytrých zásuvek a skříní, o jejichž existenci ve svém bytě skoro ani nevíte.