Jak správně umístit světla?

Čvc 1, 2019
Lifestyle
0 0

Umístění světel v domácnosti je velmi důležité. Jak kvůli zdravotní stránce, tak i kvůli estetickému hledisku. Pokud vás při čtení či při práci bolí oči, měli byste začít uvažovat o přemístění světel u vás doma. Nejlepší je ale počítat s tím už při zařizování bytu. Jak a kam tedy světla dát?

zdroj: britishpaints.com

Kolik světel?

Důležité je mít hlavní velké světlo uprostřed místnosti tak, aby osvětlilo všechny kouty interiéru. Ale při jiných činnostech, kdy nemusíte vidět úplně celý prostor, je lepší mít rozmístěná ještě další menší světla. Při čtení třeba můžeme využít lampu s nižší intenzitou a teplejšími barvami, abychom předešli očním potížím.

Každá místnost jinak?

Každá místnost by měla mít jiné osvětlení, protože v nich děláme jiné druhy činností. Tak například:

Ložnice

V této místnosti jde hlavně o účel. Když máte v ložnici ještě pracovní stůl, tak se nebojte dát více světel. Ale jestli slouží ložnice hlavně ke spaní, hodí se světla spíše vedle postele, kde na ně můžeme bez zbytečného vstávání dosáhnout. Můžeme také investovat do dálkového ovládání světel, které je nejen pohodlné, ale i účelné.

zdroj: houzz.com

Předsíň a chodby

Chodby a předsíně jsou ve většině bez přístupu denního světla, tudíž tu umělé osvětlení hraje velmi důležitou roli. Jelikož se před odchodem z bytu ještě v zrcadle upravujeme a oblékáme si svršky a boty, je lepší tu mít více zdrojů světel (třeba jedno malé svítící před zrcadlo).

Obývací pokoj

V obývacím pokoji musíme počítat s barvou nábytku a stěn. Pokud máte místnost zařízenou spíše do tmavších barev, budete určitě potřebovat více světla. Pro tento účel se doporučuje jedno centrální světlo, které má více žárovek, jež se dají otáčet a směřovat. Do kouta ještě můžeme postavit třeba větší lampu se schopností „stmívání“. Ta dobře poslouží, když se díváte na televizi nebo jen tak relaxujete.

zdroj: fulgur.cz