Jak správně umístit světla v dětském pokoji, koupelně a kuchyni?

Čvc 19, 2019
Lifestyle
0 0

V minulém článku jsme se bavili o umístění světel v předsíních, chodbách, obývacích pokojích a ložnicích. Dnes se zaměříme na ostatní místnosti interiérů, jako je třeba dětský pokoj, kuchyně či koupelna.

zdroj: chytre-bydleni

Dětský pokoj

Dětský pokoj je v umisťování světel nejsložitější. Pokoj totiž dětem slouží jak na spaní, tak i na dělání úkolů a k odpočinku, proto tu potřebujeme žárovek úplně nejvíce. Děti by měly mít v pokoji jedno centrální světlo, jedno malé nad postelí, a hlavně nad pracovním stolem, na kterém dělají úkoly (tady je potřeba zohlednit, kde a na jaké straně stolu světlo bude – u praváků na levé, u leváků na pravé, aby si rukou nestínily). Můžeme ještě zvážit malou noční lampičku pro děti, které se v noci bojí. Tento zdroj světla se prodává levně a nespotřebuje tolik energie jako lampy velké.

Kuchyň

Kuchyň většinou bývá spojena i s jídelním stolem, nad kterým je vhodné umístit větší lustr s vysokou intenzitou světla. Další otázkou je kuchyňská linka – ta by měla být velmi jasně osvětlena, abychom viděli na úpravu jídla a krájení. Nejlepší jsou pásová světla umístěná těsně pod skříňkami s nádobím, pokud máme takto zařízenou kuchyň. Pokud ne, mohou se hodit také bodová světla na stropě, která se postarají o to, abychom si při přípravě jídel nestínili.

zdroj: bydleni

Koupelna

Tady je velmi důležitá bezpečnost. Jsou i různé předpisy, jež nařizují mít zásuvky 60 centimetrů od vody s ochranným krytím. Tudíž i lampičky je lepší umisťovat do výšek, kam voda nedosáhne. Velmi oblíbená jsou bodová světla umístěná různě po koupelně, aby se místnost prosvětlila. Ale není to pravidlem. Můžeme mít třeba jen hlavní světlo, a pak ještě jedno nad zrcadlem. Dnes se prodávají i skříňky, které mají zářivky už zabudované, tak se je nebojte využít!

zdroj: fensteq

Nezapomeňte vybírat osvětlení i podle spotřeby energie a odstínů světla. V nabídce je mnoho značek i barev, takže by neměl být problém zakoupit světla přesně na vaši míru.