Jak správně sekat trávu? Výběr vhodné sekačky je důležitý

Čvc 10, 2020
Lifestyle
0 0

Pakliže chcete mít zahradu u svého domu neustále pěknou a udržovanou, je zapotřebí myslet na občasné sekání trávy, jež na ní roste. Četnost této činnosti přitom záleží nejen na ročním období, ale také na typu sekačky, kterou využijete.

Jak často sekat trávník?

V případě, že si ve venkovním prostoru chcete pěstovat typický krátce střižený anglický trávník, počítejte s mnohem častějším sečením, klidně až dvacetkrát za rok. V dnešní době je obecně problém se suchou půdou, tudíž je praktické nechat trávník přeci jen růst trochu více, protože se díky tomu v zemině zadržuje více vlhkosti a vody.

V každém případě je praktické trávník posekat nejprve v jarních měsících, kdy teprve začíná po zimě růst. Nejvíce práce vás s úpravou trávy čeká v červnu, právě tehdy nejvíce přibývá na velikosti. Pak je vhodné trávník posekat minimálně jednou týdně, v pozdním letním období stačí intenzitu zmírnit na jedno posekání za 14 dní. S poslední úpravou je dobré přijít někdy v říjnu před tím, než skončí vegetační období a nastává zima.

Vždy myslete na to, že se trávník nejlépe seká v okamžiku, kdy je suchý. Účinnost sekačky pak roste, navíc je tráva posečená rovnoměrněji nežli v okamžiku, kdy je vlhká.

Jakou vybrat sekačku?

V zásadě platí, že je důležitý výkon sekačky. Při jejím výběru se řiďte podle toho, jak velkou zahradu či pozemek obstaráváte. U menších zahrad postačí menší ruční sekačka, na velké pozemky je pak na místě zvážit spíše nákup zahradního traktůrku, s nímž vám půjde práce rychle od ruky a hlavně bez větší námahy.

Zvolit lze jednak vřetenové sekačky, u nichž se využívají dva ostré břity, druhou možností jsou pak takzvané rotační sekačky. V jejich případě se vršky trávy v dané výšce odsekávají pomocí rotačního lanka. Jsou vhodné spíše pro menší zahrady, výhodou je pro změnu nižší pořizovací cena oproti vřetenovým sekačkám.

Pozor si dejte také na to, zda koupit benzínový model, případně zvolit elektrickou variantu. U elektrické verze je zapotřebí v blízkosti zahrady disponovat elektrickou přípojkou. Je ale zase obvykle levnější nežli benzínová sekačka.