Jak pečovat o koberce, aby stále vypadaly jako nové

Led 19, 2023
Lifestyle
0 0

Koberce přinášejí do našich domácností teplo, a i z obyčejné místnosti dokážou vytvořit útulné prostředí. Víte ale, jak o ně správně pečovat, aby stále vypadaly jako nové? Máme pro vás několik triků, díky kterým bude vaše domácnost vypadat jako z katalogu o bydlení. Některé z nich jsou známé a rozšířené, jiné vás možná překvapí.

Pravidelné vysávání koberců je nutnost

Jak často používáte vysavač a zbavujete s jeho pomocí koberce prachu a nečistot? Ideální je, abyste si na jejich úklid vyhradili čas dvakrát týdně. Zejména dětské koberce, jež slouží hlavně k hraní, si zaslouží vaši zvýšenou pozornost. Rovněž nezapomínejte na to, že čím delší vlákna, tím častější by měla být péče a údržba.

 

Kusové koberce můžete také vyklepat

Vyskytují se u vás doma kusové koberce? Péče o ně je ještě snazší. Máte-li prostor, kde se dají řádně vyklepat, využijte ho. Pokud takové místo nemáte, opět si vystačíte s vysavačem. Aby vám při vysávání koberec nikam neujížděl, můžete k jeho zatížení využít například nohy stolu.

 

Triky, které pomohou účinně vyčistit každý koberec

Kromě dobře známých způsobů čištění, ale existují i ty méně známé. K čištění koberců použijte sníh, jedlou sodu, kyselinu citronovou, sůl či přípravek na mytí nádobí. Uvidíte, že každá z těchto metod váš překvapí svou účinností. Tyto způsoby čištění se dají aplikovat v případě, že se potřebujete nutně zbavit skvrny, ale také tehdy, když jen chcete provést důkladnou očistu.

 

Udržujte svůj domov v čistotě a pravidelně využívejte vysavač, s jehož pomocí zbavíte koberce roztočů, prachových částic i dalších nečistot. Je-li nutné zbavit se skvrny nebo důkladně vyčistit kobercová vlákna, vyzkoušejte metodu čištění s pomocí sněhu, jedlé sody, kyseliny citronové či přípravku na mytí nádobí.