Chcete zajímavou dekoraci? Pořiďte si vázu

Dub 8, 2020
Lifestyle
0 0

Jedinečným doplňkem do vašeho bytu, i když se to zprvu nezdá, mohou být i vázy. Nemusí v nich zrovna být voňavý puget květin, stačí jen, aby dobře vypadaly a upoutaly pozornost, případně doplňovaly výzdobu vašeho bytu. Možností je spousty, tak se na ně pojďme podívat!

Kam ji umístit?

Běžným místem pro vázu bývá jídelní stůl, že? Co ji ale třeba postavit na polici, konferenční stolek, či dokonce na zem? Taková velká ozdobná váza stojící na zemi může skvěle upoutat pozornost.

zdroj: pinterest. com

Zajímavou volbou může být i zavěšení vázy na zeď, kde nezabírá tolik místa, a ještě se květinám v ní dobře daří. Je to moderní, užitečné a stylové. Dobře také vypadá váza umístěná v ozdobném výklenku nebo v nice. A pokud ji dokážete šikovně nasvítit, o krásnou výzdobu máte postaráno.

Volba materiálu

Při vybírání váz se zaměřte hlavně na materiál, ze kterého je váza vyrobena. Záleží také na zařízení bytu. Když dáváte přednost útulnějšímu bytu, určitě nevolte kamenné vázy či vázy s lesklými povrchy. Vhodnější je pak třeba dřevo nebo ratan – tedy přírodní materiály. Velmi výhodnou a i cenově dostupnou volbou mohou být i skleněné vázy.

zdroj: pinterest.com

 Tvary a barvy

Když už jsme si vybrali správný materiál, zaměřme se na tvar váz. Nejobvyklejší bývají vázy kulovitého nebo podlouhlého tvaru, ale můžeme zkusit i něco trochu odvážnějšího – různé asymetrické či naopak krychlovité vázy, které mohou místnost ozvláštnit.

zdroj: i.pinimg.com

Dalším prvkem ve výběru jsou i barvy. Zde musíme brát v úvahu barevné odstíny našeho bytu a styl, ve kterém jsme si ho zařídili. Když máme rádi barevné variace, není špatný nápad mít vázu třeba s orientálními kresbami, ale pokud nás láká spíše skandinávský styl, je lepší volit světlé a přírodní barvy váz.

Typy a nápady

Není nutností mít ve váze zrovna květiny. Možností je v tomto ohledu také mnoho – třeba usušené bylinky, nebo pokud třeba máme zrovna skleněné vázy, mohou to být i mušle a barevné kamínky z dovolené.

zdroj: pinterest.com

Ať už si vyberete cokoliv, váza se může stát velmi důležitým a zajímavým doplňkem vaší domácnosti, který by neměl nikde chybět!